Caladiums gelukkig houden tijdens hun winterslaap

The Green Submarine_Caladium laten overwinteren (knolplant)

Caladiums zijn prachtige planten met de nodige verzorgingseisen. Het verzorgen van een knolplant zoals een Caladium is in het najaar essentieel om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft en goed overwintert. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je je caladiumknollen veilig door het najaar en de winter heen loodsen, zodat ze in het volgende groeiseizoen weer prachtige bladeren kunnen produceren. 

Verwijderen van de bladeren

Naarmate het najaar vordert, zullen de bladeren van jouw Caladium beginnen te hangen waarna ze zullen afsterven. Snijd deze bladeren voorzichtig af, maar laat de stengels intact.

Verminder de watergift

Verminder geleidelijk de watergift naarmate de dagen korter worden en de plant in ruststand gaat. Laat de grond langzaam opdrogen, maar zorg ervoor dat de knol niet volledig uitdroogt.

Maak de knol gereed

Graaf de knol van de Caladium op en maak deze voorzichtig schoon. Laat de knol drogen op een koele, droge plek en bewaar deze bij voorkeur op een plek waar het tussen de 10-15°C is. Om te voorkomen dat de knol uitdroogt, kun je de knol eventueel op wat zaagsel plaatsen. Controleer regelmatig de opgeslagen knol tijdens de wintermaanden op tekenen van rot of schade. Verwijder eventuele beschadigde delen om verdere verspreiding te voorkomen.

Voorbereiding op de lente

In het vroege voorjaar, wanneer de kans op vorst voorbij is, kun je de knol terugplanten in goed doorlatende potgrond. Plaats de knol met de bovenkant naar boven en bedek deze met een laagje grond. Begin geleidelijk weer water te geven zodra de groei aanvangt. Leer hier meer over het verzorgen van jouw groene vrienden en verdiep je in de wondere wereld van kamerplanten.