Geen kerstboom, wel een duurzaam alternatief; de Kamerden

Geen kerstboom, wel een duurzaam alternatief; de Kamerden

Dat kerstbomen niet duurzaam zijn, dat had je zelf waarschijnlijk ook al wel bedacht. De boom wordt begin december in huis gehaald, mag na de Feestdagen de deur weer uit en is daarmee een allesbehalve duurzaam product. Natuurlijk zijn er leveranciers die kerstbomen (proberen) terug te plaatsen wat het product duurzamer maakt, maar er zijn groenere alternatieven. Zo ben ik een groot voorstander van de Kamerden, die in verschillende formaten verkrijgbaar is.

De Kamerden als duurzaam alternatief

De Araucaria ‘Heterophylla’, beter bekend als de Kamerden, is een groene kamerplant waarmee je de natuur letterlijk in huis haalt. De plant heeft qua uiterlijk veel weg van een dennenboom en stelt weinig eisen qua verzorging. Zelf heb ik de plant in de woonkamer staan, waar hij het hele jaar door een blikvanger is. Vind je deze plant alleen passend voor het najaar en de winter, dan kun je de plant in de overige seizoenen natuurlijk gewoon in een andere kamer zetten. De plant houdt niet echt van verplaatsing, dus verplaats hem niet te vaak. Een voordeel aan deze plant is dat hij koudere temperaturen prima kan verdragen, dus als je hem de overige seizoenen in een koudere slaapkamer wilt zetten dan kan dat! Houd er wel rekening mee dat de plant veel licht wenst en regelmatig gedraaid wilt worden. 

Een kerstboom is makkelijk te verzorgen, maar hoe zit dat met de Kamerden?

Een Kamerden is makkelijk in onderhoud. Geef de Kamerden veel licht, wekelijks een scheut water en je kunt er het hele jaar van genieten. De Kamerden houdt niet van teveel warmte en kan daarom in de winter prima voor een raam worden geplaatst. Pas wel op voor tocht. De watergift mag minimaal zijn en het is in de winter dan ook geen probleem als hij wat droger staat. Het beste is om kleine beetjes water te geven en de grond tussen de gietbeurten door licht op te laten drogen. 

Ben jij op zoek naar leuke, passende kerstcadeau’s of wil jij jouw medewerkers/klanten een duurzaam relatiegeschenk aanbieden? Bekijk dan het volledige aanbod en laat je inspireren.

Op naar een duurzame(re), groene kerst!