Een koude of juist warme kamer, welke plant kan waar staan?

Een koude of juist warme kamer, welke plant kan waar staan?

Dat de juiste kamertemperatuur belangrijk is voor jouw kamerplanten is waarschijnlijk geen nieuws. Bij verschillende kamertemperaturen kun je kiezen uit een breed scala aan kamerplanten die goed gedijen in specifieke omgevingen. Om het je makkelijker te maken, heb ik enkele aanbevelingen voor planten bij verschillende temperaturen op een rij gezet.

Hogere temperaturen (24°C of hoger)

  • Vetplanten, zoals de Sansevieria en de Echeveria, zijn uitstekend geschikt voor warmere temperaturen. Ze hebben de neiging om water op te slaan in hun blad, waardoor ze beter bestand zijn tegen droge omstandigheden.
  • Cactussen zijn extreem veerkrachtige planten die goed gedijen bij hoge temperaturen. Ze hebben minimale waterbehoeftes en kunnen de hitte goed verdragen.

Gematigde temperaturen (18°C – 24°C)

  • Varens, zoals de Nephrolepis en de Adiantum, gedijen goed bij matige temperaturen en gedempt licht. Ze hebben een gemiddelde luchtvochtigheid nodig en kunnen een vleugje groen toevoegen aan jouw interieur.
  • Ficussen, zoals de Ficus ‘Elastica’ en de Ficus ‘Lyrata’, zijn populaire keuzes voor kamers met gematigde temperaturen. Ze hebben helder, indirect licht nodig en gedijen goed bij een constant klimaat.

Koelere temperaturen (15°C – 18°C)

  • Calathea’s, zoals de Calathea ‘Orbifolia’ en de Calathea ‘Medallion’, zijn prachtige bladplanten die gedijen bij iets koelere temperaturen. Ze houden van een hogere luchtvochtigheid en indirect licht, waardoor ze perfect zijn voor badkamers of keukens.
  • Dracaena’s, zoals de Dracaena ‘Fragrans’ en de Dracaena ‘Marginata’, kunnen goed omgaan met koelere temperaturen. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en voegen een vleugje tropische sfeer toe aan elke ruimte.

 

Het is belangrijk om op te merken dat deze aanbevelingen algemeen zijn en dat elke plant zijn eigen specifieke behoeftes heeft. Het is altijd een goed idee om de verzorgingsinstructies te raadplegen voor elke individuele plant en de temperatuurbehoeften aan te passen aan jouw specifieke omgeving. Kom hiervoor gerust langs in de winkel of neem contact op.