Help, mijn kamerplant krijgt gele bladeren!

The Green Submarine_De bladeren van mijn plant worden geel

Gele bladeren aan je kamerplant zijn helaas niet te voorkomen. Het is wel een signaal om jouw plant even goed te controleren. Gelukkig zal de plant, als hij het niet naar zijn zin heeft, het eerst zijn energie steken in de gezonde bladeren wat betekent dat de bladeren die het minst gezond zijn als eerste geel zullen worden. Geel blad kun je het beste direct verwijderen, want wat geel is wordt helaas niet meer groen. 

Waarom worden de bladeren geel?

Gele bladeren zijn heel normaal. Als de plant groeit, steekt hij energie in nieuwe bladeren en ouder blad kan langzaam geel worden. Dit is niets om je zorgen over te maken. Merk je dat er heel veel gele bladeren aan jouw plant komen, dan is het slim om je plant goed in de gaten te houden. Mogelijk heeft hij het dan niet helemaal naar zijn zin. 

Wat kan ik doen om gele bladeren te voorkomen? 

Gele bladeren zijn in de meeste gevallen een signaal van teveel of juist te weinig water. Controleer de aarde van de plant voor je de plant opnieuw water geeft en houd in de gaten hoe snel hij het water opneemt dat je geeft. Een plant kan in de ene ruimte (waar het warmer is en de plant meer zon krijgt) sneller water opnemen dan in de andere ruimte (waar het kouder is en de plant minder licht krijgt). Neem de tijd om jouw plant te leren kennen en onthoud; geef liever een keer iets te weinig water, dan een keer teveel. 

Een andere reden is dat de plant moeite heeft met acclimatiseren. Heb je de plant recentelijk verplaatst of is de plant onderhevig aan seizoensgebonden veranderingen? Dan kan dit zomaar invloed hebben op de groei van jouw plant, wat mogelijk tot geel blad kan leiden. Laat de plant even wennen, houd hem goed in de gaten en controleer regelmatig of de plant alweer wat water kan gebruiken.  

Ik zie gele, enigszins grijze, vlekken op het blad…

Als de plant ineens gekke vlekken krijgt op het blad zonder dat je iets hebt gewijzigd aan de wijze van verzorging, dan is het tijd om in actie te komen. Het kan namelijk zomaar zijn dat jouw plant last heeft van beestjes. Controleer het blad goed (zowel bovenop, onderop als bij de aanhechting met de stam), achterhaal om welke plaag het gaat, zet je plant direct in quarantaine en begin met een passende behandeling. 

Meer weten? Lees hier alle verzorgingstips.