Help, mijn plant ‘lekt’ druppels van het blad

The Green Submarine_Mijn kamerplant lekt druppels; guttatie

Sommige planten ‘lekken’ water wat vervelend kan zijn als je bijvoorbeeld een houten vloer hebt. Dit ‘lekken’ heet ‘guttatie’ en ik leg je graag uit waarom planten dit doen. Bijna alle soorten kamerplanten hebben hier in meer of mindere mate mee te maken. De ene plant heeft hier echter meer ‘last’ van dan de ander. Bij bananenplanten, Alocasia’s, Homalomena en Aglaonema’s komt dit beduidend vaker voor.

Wat is guttatie? 

Als je op zoek bent naar informatie over guttatie bij kamerplanten, ben je hier aan het juiste adres. Guttatie is het proces waarbij kamerplanten overtollig water afscheiden via kleine druppeltjes op hun bladeren of stengels. Dit gebeurt vaak ’s ochtends en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals te veel water geven, hoge luchtvochtigheid of lage lichtniveaus.

Kun je iets doen tegen dit ‘lekken’?

Hoewel guttatie op zichzelf geen ernstig probleem vormt voor kamerplanten, kan het wel een teken zijn van overbewatering of andere problemen met de verzorging. Het is eigenlijk een manier waarop de plant zelf het teveel aan water en mineralen af kan voeren wanneer er niet genoeg wordt verdampt via de bladeren. Het is dus belangrijk om goed op te letten en eventueel de watergift of luchtvochtigheid aan te passen om guttatie te voorkomen. Wanneer de plant in huis staat en dit regelmatig voorkomt, kan het zijn dat je de plant te veel water geeft. Een plant te veel water geven kan wel schadelijke gevolgen hebben.

Als je meer wilt weten over het gezond houden van kamerplanten, lees dan verder op deze website voor handige tips en adviezen over hoe je je kamerplanten gelukkig kunt houden.