Hoe zorg je voor een Calathea?

The Green Submarine_Verzorgingtips Calathea

De Calathea is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn prachtige bladeren en luchtzuiverende eigenschappen. Het is een plant die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt en die goed gedijt in warme, vochtige omstandigheden.

Als je een Calathea in huis hebt, is het belangrijk om te weten hoe je deze plant moet verzorgen om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft en goed groeit. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het verzorgen van je Calathea:

  1. Licht en temperatuur: Calathea’s doen het goed op een plek met indirect licht en vermijd direct zonlicht. Ze hebben een gematigde temperatuur nodig tussen de 18-25 graden Celsius en vermijd tocht en temperatuurschommelingen.
  2. Water geven: Calathea’s houden van vochtige grond, dus zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Geef regelmatig kleine hoeveelheden water, maar vermijd dat de plant in een laag water staat, want dit kan leiden tot wortelrot. Vernevelen is ook een goede manier om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen.
  3. Bodem en voeding: Gebruik een goede potgrond voor Calathea’s en voeg eventueel wat ‘perlite’ toe om de bodem luchtiger te maken. Voeg elke twee weken een kleine hoeveelheid vloeibare meststof toe tijdens het groeiseizoen (lente en zomer), maar minder in de winter.
  4. Luchtvochtigheid: Calathea’s houden van een hoge luchtvochtigheid, dus plaats ze op een schotel met water of vernevel ze regelmatig. Een andere optie is om de plant in een badkamer te plaatsen, waar de luchtvochtigheid hoger is.
  5. Verzorging van de bladeren: Calathea’s hebben gevoelige bladeren die kunnen scheuren of verbranden door te veel licht of aanraking. Veeg de bladeren af met een zachte, vochtige doek om stof en vuil te verwijderen en vermijd het gebruik van bladglansmiddelen.
  6. Verpotten: Calathea’s hoeven niet vaak te worden verpot, maar als de plant te groot wordt voor zijn pot, verpot hem dan in de lente. Gebruik een pot die een maat groter is en zorg ervoor dat de nieuwe grond vochtig is.

 

Met deze tips kun je jouw Calathea gezond houden en genieten van zijn prachtige bladeren en luchtzuiverende eigenschappen. Onthoud dat het belangrijk is om de plant te observeren en aan te passen aan de specifieke omstandigheden van jouw huis en de plant zelf. Lees hier meer verzorgingtips.