Alles wat je moet weten over hydrokorrels en kamerplanten

The Green Submarine_Hydrokorrels en kamerplanten

Je hebt er vast wel eens van gehoord; hydrokorrels of soms ook kleikorrels genoemd. Het zijn kleine, oranje balletjes die vaak gebruikt worden bij het onderhouden en verzorgen van kamerplanten. Graag leg ik je uit hoe je ze kunt gebruiken en waar ze goed voor zijn. 

Wat zijn hydrokorrels?

Hydrokorrels zijn ronde, gebakken kleikorrels met een poreus oppervlak en oranje van kleur. Deze kleikorrels zijn poreus, wat betekent dat ze water kunnen opnemen om dit water vervolgens gelijkmatig te kunnen verdelen over de onderkant van de pot. 

Waarom gebruik je hydrokorrels?

Hydrokorrels worden gebruikt voor een betere afwatering en dienen als drainagesysteem van je plantenpot. Wortelrot is een van de meest voorkomende oorzaken waardoor kamerplanten het niet overleven. Om dit te voorkomen is het raadzaam om onderin een plantenpot die geen gat heeft een laag hydrokorrels te plaatsen. Dit hoeft geen dikke laag te zijn, een laag van ongeveer 1,5 tot 2 korrels hoog is vaak al voldoende. Als je water geeft, zakt het overtollige water naar beneden waar het wordt opgevangen in deze korrels. Heeft jouw plant weer water nodig, dan zorgen de korrels ervoor dat het vocht gelijkmatig wordt afgegeven zodat het weer bij de wortels terecht komt. Wanneer je enkel potgrond gebruikt, en dus geen korrels in de pot plaatst, blijft het water onder in de pot staan wat het wortelsysteem van de plant niet ten goede komt. 

Waar kun je deze korrels nog meer voor gebruiken? 

Hydrokorrels kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Zo worden planten soms volledig op hydrocultuur opgemaakt, wat betekent dat er helemaal geen aarde aan de pot wordt toegevoegd, of je kunt een laag korrels boven op de potgrond plaatsen om te voorkomen dat de aarde snel uitdroogt. Wist je dat ook een schaal met hydrokorrels en wat water onder een plantenpot kunt plaatsen, zodat je plaatselijk de luchtvochtigheid verhoogt? Zet de plant op de schaal en zorg dat de pot net boven het water staat. Het water zal langzaam verdampen en je plant van een hogere luchtvochtigheid voorzien. 

Aan de slag met hydrokorrels; handige tips!

Als je aan de slag wilt gaan met deze korrels, spoel ze dan voor gebruik af met lauw water zodat je overtollig stof wegspoelt. Doordat je de korrels nat maakt nemen ze ook makkelijk water op wanneer je ze onder in de pot plaatst. Hydrokorrels zijn een duurzaam product, want de kleikorrels hoef je niet weg te gooien als een plant dood is gegaan. Je kunt ze gewoon weer gebruiken. Is de plant dood gegaan door beestjes of een ziekte, dan is het raadzaam om de korrels te koken voor je ze in contact brengt met een nieuwe plant. 

Wil jij meer weten over hoe je planten gelukkig kunt houden? Lees dan meer tips over het verzorgen van je kamerplanten.