Hydroponie; jouw kamerplanten op water zetten

The Green Submarine_Hydroponie, zet jouw kamerplanten op water

Ben je een plantenliefhebber die graag een stapje verder wil gaan in het verzorgen van je groene vrienden? Dan is hydroponie misschien wel iets voor jou! Hydroponie, afgeleid van het Griekse woord ‘hydro’ wat water betekent en ‘ponos’ wat arbeid betekent, is een methode om planten te laten groeien zonder aarde, alleen met water en voedingsstoffen.

Wat is hydroponie?

Bij hydroponie worden planten in water met opgeloste voedingsstoffen gekweekt, zonder gebruik te maken van traditionele aarde. In plaats daarvan worden de wortels van de planten ondergedompeld in een wateroplossing die alle voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben om te groeien. Deze methode biedt tal van voordelen, waaronder een efficiënter gebruik van water en voedingsstoffen, snellere groei en minder kans op ziekten.

Welke planten zijn geschikt om op water te zetten?

Er zijn verschillende kamerplanten die geschikt zijn om op water te zetten en te kweken via hydroponie. Hier zijn enkele populaire keuzes:

  1. Pothos (Epipremnum)
  2. Monstera (Philodendron) 
  3. Flamingoplant (Anthurium)
  4. Lucky Bamboo (Dracaena braunii)
  5. Lepelplant (Spathiphyllum)


Dit zijn slechts enkele voorbeelden van kamerplanten die geschikt zijn voor hydroponie. Het is altijd een goed idee om te experimenteren en te zien welke planten het beste gedijen in jouw specifieke hydroponische omgeving.

Ik wil aan de slag met hydroponie, maar hoe doe ik dat?

Het proces om kamerplanten over te zetten van aarde naar water, ook wel bekend als hydrocultuur, is vrij eenvoudig. Kies gezonde kamerplanten die geschikt zijn voor hydrocultuur. Planten met stevige stengels en gezonde wortels zullen het beste gedijen in water.

Haal de plant voorzichtig uit de pot en schud zachtjes de overtollige aarde van de wortels. Daarna kun je de wortels voorzichtig afspoelen onder lauw water om alle resterende aarde te verwijderen. Controleer de wortels van de plant op beschadigingen en rot. Knip eventuele beschadigde of rotte delen van de wortels af met een scherpe schaar om verdere verspreiding te voorkomen. Plaats de plant in een pot of vaas met water, zodat de wortels volledig ondergedompeld zijn. Zorg ervoor dat de stengels van de plant boven het water blijven om rotting te voorkomen. Zet de plant op een plek met voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht om te voorkomen dat de wortels oververhit raken en de bladeren verbranden.

Geef de planten wat tijd om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Het kan enkele weken duren voordat je resultaten ziet, maar met de juiste zorg zullen je planten gedijen in hun nieuwe hydrocultuur. Ververs het water regelmatig, bij voorkeur om de paar weken, om te voorkomen dat er algen of bacteriën groeien. Gebruik bij voorkeur gefilterd water of regenwater om mineralenopbouw te minimaliseren.

Aan de slag!

Een van de leukste dingen aan hydroponie is dat je kunt experimenteren en je eigen unieke systeem kunt creëren. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je kamerplanten met succes overzetten van aarde naar water en genieten van hun groei en bloei in een hydroponische omgeving. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van hydroponie en zie je planten letterlijk opbloeien!

Wil jij meer leren over kamerplanten? Je vindt hier meer informatie over het verzorgen van jouw groene vrienden. Uiteraard ben je ook van harte welkom om een keer binnen te stappen in de winkel of laat je inspireren op Instagram.