Kamerplanten en katten, welke planten zijn niet giftig?

The Green Submarine_Niet giftige kamerplanten in huis en katten

Kamerplanten zien er ontzettend leuk en toegankelijk uit, maar wist je dat sommige kamerplanten giftig zijn? Goed om hier rekening mee te houden als je planten in een ruimte zet waar ook huisdieren (of kleine kinderen) bij kunnen. In de meeste gevallen zijn niet alle delen van een plant giftig, maar kunnen bijvoorbeeld de vruchten of het sap van de plant irritaties veroorzaken of andere inwendige klachten met zich meebrengen bij inname.

Belangrijk om rekening mee te houden bij het kopen van een kamerplant

Niet giftige kamerplanten zijn planten die zowel bij katten als honden geen irritatie veroorzaken, maar dit betekent niet dat ze eetbaar zijn. Houd dan ook altijd goed in de gaten hoe jouw huisdieren reageren op de planten die je in huis haalt. Heeft jouw kat, hond of kind aan een plant gezeten en weet je niet zeker of deze wel of niet giftig is; neem dan het zekere voor het onzekere en neem contact op met de dieren- of huisarts. Het kan ook zomaar zijn dat een allergie de kop opsteekt. Zorg dat je de naam van de betreffende plant bij de hand hebt, zodat je snel kunt schakelen indien de plant giftig blijkt te zijn. 

Niet giftige kamerplanten

Er zijn heel veel niet giftige kamerplanten, maar ik heb de meest populaire voor je op een rij gezet. Daarnaast heb ik bij de selectie ook rekening gehouden met de ‘speelsheid’ van de plant. Zo is bijvoorbeeld een Olifantspoot (de Beaucarnea) een plant die niet giftig is voor katten, maar de weelderige bladeren kunnen huisdieren (en kinderen) wel uitdagen om mee te gaan spelen. 

Niet giftige kamerplanten:

  1. Varens (Asplenium ‘Crispy Wave’ of Asplenium ‘Nidus’) 
  2. Bananenplant (Musa ‘Tropicana’ of Musa ‘Acuminata’)
  3. The Living plant (Calathea ‘Orbifolia’ of Calathea ‘Medaillon’)
  4. Vissenstaartpalm (Caryota ‘Mitis’)
  5. Aralia (Polyscias ‘Fabian’ of Polyscias ‘Lemon’)

 

Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact op. Graag deel ik verschillende tips om de verzorging van jouw kamerplanten zo makkelijk mogelijk te maken.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.