Kamerplanten en luchtvochtigheid

The Green Submarine_Kamerplanten en luchtvochtigheid

Om kosten te besparen gaan de verwarmingen dit jaar een graadje lager. Echter, planten zijn dol op klamme warmte zoals in een botanische tuin. Hoe warmer je huis hoe blijer je groene vrienden zijn. Let er wel op dat je de luchtvochtigheid in de gaten houdt. Is het percentage vocht bij jou in huis te laag? Dan zie je dat aan je planten.

Dit zijn de symptomen:

  • Bruine randen en/of vlekken op de bladeren
  • Verdroging van het blad of de bloemknoppen
  • Misvormde bladeren/krulling naar beneden
  • Uitgedroogde potgrond

Tropische sferen nabootsen

Dit betekent niet dat je jouw huis moet omtoveren tot een tropisch paradijs, maar je kunt wel zorgen dat de luchtvochtigheid op peil blijft en dat doe je op de volgende manieren:

Keramische verwarming hanger

Is het bij jou altijd warm in huis? Zorg er dan voor dat er water in de buurt is dat kan verdampen om droge lucht te voorkomen. Deze handige handgemaakte verwarminghangers zijn uniek en nuttig. Vul de keramische hanger met water en laat de natuur haar werk doen. Niet alleen jouw planten worden er vrolijk van, maar ook jij zal minder last hebben van een droge huid en pijnlijke keel. Vergeet niet dagelijks het water te verversen.

Hydrokorrelplateau

Heeft een bepaalde plant echt even een vochtigheidsboost nodig? Vul dan een platte schaal met hydrokorrels en water. Hierop kun je de plant plaatsen. Het is niet de bedoeling dat de wortels van de plant het hydrokorrelplateau kunnen bereiken. Het doel is dat de extra laag water onder de pot verdampt en die direct bij de betreffende plant komt. Let op: dit is geen vervanging voor het water geven van de plant. Wist je dat je in de winkel ook kleine zakjes kunt kopen met hydrokorrels? Precies genoeg voor het verpotten van één plant (of meerdere kleintjes).

De plantenspuit

Voornamelijk planten met grote bladeren, zoals Calathea’s, hebben last van droge lucht. Via de groene oppervlakte verdampt veel vocht. Normaal gesproken regelen de wortels de waterhuishouding van de plant. Echter, als het vochtigheidspercentage in jouw huis erg laag is, dan redden de wortels het niet om de bladeren te voorzien van genoeg water. Ondersteun je plant door de bladeren te bevochtigen met een plantenspuit. Doe dit niet als je plant in de volle zon staat (verbranding van de bladeren) of als je plant kleine haartjes op de bladeren heeft (ontstaan van schimmels/bacteriën).

Elektrische luchtbevochtiger

De duurdere noodoplossing. Er zijn tal van verschillende apparaten op de markt om jouw huis te voorzien een hoger percentage vocht. Een simpele zoekmachine opdracht geeft je tal van resultaten. Hieronder de aandachtspunten bij het aanschaffen van een humidifier:

  • Geluidsniveau. Het zijn en blijven apparaten, maar hoe stiller ze zijn hoe beter.
  • Reinigen. Hoe makkelijker schoon te maken, hoe groter de kans dat je het ook vaker doet. Deze machines moeten onderhouden en gereinigd worden.
  • Anti-Bacteria. Een bijkomend voordeel aan een luchtbevochtiger is dat hij tegelijkertijd ook de lucht zuivert.
  • Tankcapaciteit. De machine zal wat langer aan moeten staan om het percentage vocht te verhogen. Hoe groter de tank hoe langer hij zijn werk kan doen. Ik zou een tank met een minimale inhoud van 3,5 liter aanraden.
  • Oppervlakte. Houd bij het aanschaffen van een humidifier in de gaten hoe groot de ruimte is die je wilt bevochtigen.

 

Met bovenstaande tips moet het lukken om je planten te behouden voor uitdroging. Houden de symptomen aan? Kom langs en dan zoeken we samen naar de juiste oplossing of neem contact op.