Kamerplanten gelukkig houden in het najaar

The Green Submarine_Kamerplanten gelukkig houden in het najaar

De dagen worden korter en de temperatuur gaat omlaag; (helaas,) het najaar breekt aan. Net als dat wij mensen bij minder zonlicht iets meer moeite hebben met het vinden van energie, schieten ook planten in ‘ruststand’ om energie te sparen. Graag deel ik enkele tips waarmee jij jouw kamerplanten gelukkig houdt in het komende seizoen.

Het najaar is een periode van rust

Kamerplanten gedijen goed op de juiste hoeveelheid zonlicht. Als de zon haar gezicht minder laat zien, heeft dit effect op de groei van jouw planten. Planten groeien namelijk vooral in het voorjaar en in de zomer, in het najaar en in de winter gaan ze in ‘ruststand’. Een belangrijke tip is dat je de plantenvoeding dit seizoen lekker in de kast laat staan en dat je de planten alleen verpot als het echt niet anders kan (dus als de plant beestjes heeft of echt uit zijn pot is gegroeid). Mocht je toch graag wat extra’s voeding geven aan de planten, kies dan voor een bladspray met extra voedingsstoffen. Laat de wortels zo veel mogelijk met rust. 

Geef minder water en verhoog de luchtvochtigheid

Planten hebben in deze periode minder water nodig dan in de zomer. Een richtlijn is dat je de watergift kunt halveren, het is wel aan te raden om altijd de potgrond te controleren wanneer je water geeft. Zo kun je voelen hoeveel water de plant verbruikt (heeft) en of de ‘halveer-tip’ ook voor jouw planten opgaat. Een extra tip is om je planten vaker te vernevelen dan dat je in de zomer deed. De luchtvochtigheid in woningen is vaak droger in deze periode, zeker als de verwarming aan staat. Dus; halveer de hoeveelheid water die de plant krijgt en verdubbel de frequentie waarop jij je planten met de plantenspuit vernevelt. 

Plaatsing van planten in huis gebaseerd op licht en temperatuur

Nu het in huis donkerder wordt, is het goed om een rondje door het huis te doen om te kijken of jouw groene vrienden nog wel op de goede plek staan. Bij het herpositioneren van de planten is het raadzaam om op de hoeveelheid licht te letten en tevens te kijken naar de temperatuur op de nieuwe plek. Planten houden niet van tocht en ook niet van temperatuurswisselingen. Iedere plant heeft zijn eigen wens qua standplaats en temperatuur. 

Lees meer over plantverzorging of kom in contact als je behoefte hebt aan persoonlijk advies. Uiteraard ben je ook van harte welkom in de winkel. Ik help je graag!