Kokedama’s; wat zijn het en hoe verzorg je ze?

The Green Submarine_Kokedama's; wat zijn het en hoe verzorg je ze?

De kokedama is een vorm van kunst waar planten centraal staan en is afkomstig uit Japan. Het woord kokedama betekent ‘mosbal’ en valt onder de categorie bloemschikken. Het is een manier om gebruik te maken van zoveel mogelijk natuurlijke materialen zoals mos, aarde en planten. Er is geen goed of fout in deze kunstvorm, dus je kunt je creativiteit erop los laten!

Zelf een kokedama maken

Je kunt ervoor kiezen om een kokedama te kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om er zelf één te maken. Je hoeft hiervoor geen groene vingers te hebben, want met de juiste tips en materialen kan iedereen zijn eigen versie van een ‘kokedama’ maken. Je kunt een plant kiezen op uiterlijk, maar natuurlijk ook op basis van verzorgingswensen en de standplaats. Hier help ik je graag bij. De kokedama kun je vervolgens in huis ophangen of op een mooie schaal etaleren. Net wat jij leuk vindt.

Hoe verzorg je een kokedama?

De mosbal moet lichtvochtig blijven. Wordt het mos lichter van kleur en voelt de kokedama licht aan? Dan is het tijd om de kokedama water te geven. Geef de kokedama 2 keer per week water door de mosbal met een plantenspuit te besproeien. Doe dit bij zowel de bladeren van de plant als het mos. Houdt je plant niet van (te) natte aarde, dan is het raadzaam om periodiek kleine beetjes water over de bal te druppelen. Heeft jouw plant veel water nodig, dan is het het makkelijkst is om de bol onder te dompelen in een kom of emmer met water. Zie je geen belletjes meer in het water, dan heeft hij zich volledig volgezogen. Knijp er zachtjes het overtollige water uit en laat uitlekken.

Kies voor de workshop ‘Kokedama maken’

Je kunt ervoor kiezen om een DIY-box af te nemen zodat je zelf thuis aan de slag kunt gaan. Een andere mogelijkheid is om met een groep vrienden een workshop op locatie in te plannen. Dit kan gewoon bij jou thuis, wel zo makkelijk. Ik neem het materiaal mee, jij regelt het gezelschap en samen maken we er een leuke avond van!

Regelmatig worden er workshops georganiseerd. Neem gerust contact op bij vragen of om de mogelijkheden te bespreken.