Luchtzuiverende kamerplanten, feit of fabel?

The Green Submarine_Luchtzuiverende kamerplanten, feit of fabel

In de winkel krijg ik regelmatig de vraag naar luchtzuiverende kamerplanten. En terecht, want schone en frisse lucht in huis, dat willen we natuurlijk allemaal. Kamerplanten zetten CO2 om in zuurstof en verhogen de luchtvochtigheid in huis omdat ze waterdamp toevoegen aan de lucht. Kamerplanten zijn dus functioneel, maar of ze ook daadwerkelijk de lucht zuiveren, daar vertel ik je graag meer over. 

De luchtzuiverende werking van kamerplanten

Dat planten voor extra zuurstof zorgen en dus de luchtvochtigheid verhogen, dat is een ding dat zeker is, maar onderzoek heeft uitgewezen dat er ook planten zijn die luchtzuiverend werken. Onderzoekers van NASA Clean Air Study hebben geconcludeerd dat bepaalde kamerplanten de lucht kunnen neutraliseren. Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat deze onderzoeken in kleine ruimtes werden gedaan en dat het effect in een grotere ruimte minimaal is. Als je deze kamerplant dus in een woning zet, waar de plant wordt blootgesteld aan ‘bevuilde’ lucht, dan moet de plant harder werken dan hij kan. Een ‘luchtzuiverende plant’ klinkt dus heel aantrekkelijk, maar verwacht er niet te veel van. In het kader van baadt het niet, schaadt het niet zijn planten natuurlijk altijd bevorderlijk en is zelfs de geringste bijdrage al in het voordeel van de kwaliteit van jouw leefomgeving. 

Luchtzuiverende kamerplanten op een rij 

Uit het onderzoek is gebleken dat er een aantal planten over deze luchtzuiverende kwaliteit beschikken. 

  1. Met stip op nummer 1 staat de Lepelplant (Spathiphyllum). De Lepelplant is een makkelijke plant, met mooie groene bladeren die zo nu en dan ook witte bloemen tevoorschijn tovert. De plant geeft zelf aan wanneer hij water nodig heeft, want het blad gaat dramatisch hangen als de plant te droog staat. Laat dit je overigens niet afschrikken, want geef hem een flinke scheut water en hij trekt snel weer bij. 
  2. Varens staan ook bekend om de luchtzuiverende werking. Zowel de Krulvaren (Nephrolepsis) als de Blauwvaren (Phlebodium). De krulvaren houdt van een hoge luchtvochtigheid dus stelt redelijk wat wensen qua verzorging, terwijl de Blauwvaren iets minder veeleisend is. 
  3. De Areca palm is een plant die ook in dit lijstje hoort. Deze plant heeft een luchtzuiverende werking en zie je in veel woningen terug. De plant houdt niet van direct zonlicht en wenst redelijk wat water, maar is verder niet heel veeleisend qua verzorging. 
  4. Tot slot, de welbekende en in mijn ogen ondergewaardeerde Drakenbloedboom (Draceana Marginata). Deze plant heeft een unieke uitstraling en hoe ouder de plant wordt hoe kronkeliger de stam kan groeien. Het is een sterke plant die een plek met minder licht ook prima kan waarderen en niet zo gevoelig is voor een lagere temperatuur. Een ideale plant voor de moeilijke plekjes in huis of als je geen groene vingers hebt! 

 

Om dus antwoord te geven of luchtzuiverende kamerplanten een feit of fabel zijn; er zijn planten die een luchtzuiverende werking hebben, maar deze werking is zo minimaal dat je er maar minimaal profijt van hebt. Mijn advies is dan ook om een plant te selecteren op basis van smaak en verzorgingseisen. Wil jij meer weten over het verzorgen van kamerplanten of kun je wel wat hulp gebruiken? Ik help je graag!