Mijn kamerplant verpotten

The Green Submarine_Mijn kamerplanten verpotten

Het is raadzaam om planten om de 2 jaar te verpotten. Het verpotten van jouw kamerplant is niet alleen belangrijk om hem te laten groeien, maar ook om de plant gezond te houden. De plant haalt namelijk voedingsstoffen uit de aarde. Verpotten betekent nieuwe aarde, wat betekent nieuwe voedingsstoffen voor de plant. Wil je de groei enigszins tegengaan? Verpot de plant dan door de huidige aarde te verwijderen en plaatst de plant terug in de ‘oude’ pot met verse aarde.

 

Wanneer kan ik mijn planten het beste verpotten?

Kamerplanten kun je het beste in het voorjaar verpotten. Halverwege maart breekt namelijk het groeiseizoen aan. Dit betekent dat jouw plant ‘weer tot leven komt’ na een rustperiode en dus sterker wordt. Om goed te kunnen groeien heeft de plant voldoende ruimte nodig om sterke wortels te ontwikkelen.

 

Hoe werkt dat eigenlijk, een plant verpotten?

Een plant verpotten is heel eenvoudig, maar kan voor veel rommel zorgen. Kies ervoor om de ondergrond te bedekken met bijvoorbeeld een verpotmat zodat de rommel beperkt blijft. Een tweede tip is om de aarde van de plant iets uit te laten drogen voor je de plant verpot. Als je de plant namelijk een dag ervoor water hebt gegeven is de kans groot dat de aarde nog erg nat is. Dit maakt het verpotten lastiger.

Een grotere pot voor mijn kamerplant

Je kunt ervoor kiezen om jouw plant in een grotere pot te plaatsen zodat deze goed kan groeien. Let hierbij wel op de dat de pot eigenlijk altijd maar maximaal 20% groter mag zijn, kijkend naar de diameter van de pot.

Hoe krijg ik mijn plant uit de plastic pot?

Om de plant goed uit de huidige pot te krijgen, knijp je (al draaiend) voorzichtig in de plastic kweekpot zodat de wortels loskomen. Wanneer de wortels de pot al helemaal uitgegroeid zijn, dan ben je genoodzaakt om de pot heel voorzichtig los te knippen. Let er hierbij op dat je zo min mogelijk wortels beschadigd.

 

Verpot service

Geen zin om het zelf te doen of weet je niet waar je moet beginnen? Ik help je graag door bij jou thuis jouw planten te verpotten. Ik breng de benodigdheden mee en zorg dat de rommel weer meegenomen wordt. Wel zo makkelijk, toch?

Meer informatie of advies nodig? Neem dan gerust contact op!