Mijn plant heeft spint, wat moet ik doen?

The Green Submarine_Mijn kamerplant heeft spint hoe behandel je dat

Zie jij kleine bruine of gele puntjes op het blad, dan kan het zomaar zijn dat je kamerplant last heeft van spint. Spint is een plaag van mijten op je plant. Deze mijten zijn heel erg klein en soms nauwelijks met het blote oog te zien. Deze plaag is ook te herkennen aan een soort kleine spinnenwebjes die worden gesponnen; van hele jonge, dunne webjes tot wat oudere, dikkere webben. 

Wat doet spint met een kamerplant? 

De mijten verspreiden zich en nemen plaats op het blad (vaak aan de onderkant). Ze prikken gaatjes in het blad van de plant en zuigen vervolgens de sappen eruit met als gevolg dat jouw kamerplant gele en bruine vlekken krijgt. Het begint met kleine vlekken, maar hoe langer je ze hun gang laat gaan, hoe meer schade ze aanrichten. Ontdek je spint? Dan is het tijd om in actie te komen. 

Een huis tuin en keuken middel gebruiken tegen spint

Om spint te bestrijden kun je gebruik maken van producten die je mogelijk al in huis hebt; water, groene zeep en spiritus. Vul een plantenspuit met water en voeg hier een oplossing van 2% groene zeep en 1% spiritus aan toe. Dit mengsel vernevel je, bij voorkeur als de zon onder is, over de bladeren, de stengels en over de bovenste laag van de potgrond. 

Spint behandelen met een gebruiksklare spray 

In de winkel vind je een gebruiksklare spray om spint te behandelen. Met deze spray kun je alle bladeren, zowel de onder- als de bovenzijde van de bladeren vernevelen. Vergeet ook niet om de stengel en de bovenste laag van de aarde te behandelen.

Hoe kun je spint voorkomen? 

Beestjes in je kamerplant zijn helaas niet altijd te voorkomen. Beestjes komen binnen door onder andere tocht, kleding of huisdieren. Toch kun je wel preventief jouw planten met regelmaat sproeien met een plantenspuit, zeker in de winter als de lucht in huis een stuk droger is. Een andere tip is om je plant zo nu en dan te verpotten, zodat er weer voldoende voeding in de aarde zit wat de plant sterker maakt. Tot slot is het raadzaam om regelmatig jouw planten goed te controleren op beestjes als je toch met de gieter in de weer gaat. Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ lijdt de plant zo min mogelijk als je er snel bij bent. 

Heb jij vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op of kom langs in de winkel met foto’s van jouw kamerplant.