Mijn plant heeft wolluis, wat nu?

Het komt regelmatig voor dat je plant kleine witte, enigszins wollige, beestjes heeft. Het witte spoor dat ze achterlaten op de plant is waar ze eitjes in leggen. Wanneer je een plant met wolluis niet behandelt zullen de bladeren langzaamaan geel worden, geen bloemen meer maken en gaan schimmelen. Wolluis komt vaak voor wanneer planten op de tocht staan. Zodra je dus beestjes spot, zet je plant dan apart van de andere planten en ga dan direct aan de slag.
The Green Submarine_Help mijn plant heeft wolluis_Witte beestjes in kamerplant

Wolluis met water bestrijden 

Wanneer je wolluis ontdekt en deze nog niet in grote getalen aanwezig is, kun je de plant met een plantenspuit met een harde straal of onder de douche afspoelen. Wanneer je de plant onder de douche zet, let dan goed op dat je de aarde afdekt zodat deze niet teveel water krijgt en de beestjes niet in de potgrond terecht komen. Dit kun je herhalen tot alle beestjes zijn verdwenen. 

 

Stips de wolluis aan met een wattenstaafje doordrenkt met spiritus 

Mocht het met water niet lukken dan kun je voor de rigoureuze aanpak gaan. Hiervoor heb je wattenstaafjes, spiritus en geduld nodig. Doop je wattenstaafje in spiritus en stip de wolluis aan en veeg hem weg. Herhaal dit net zo lang tot alle luizen en eitjes verdwenen zijn. Zorg dat je secuur te werk gaat, want als je er een paar overslaat dan komt de plaag snel terug. 

 

Hoe kan ik wolluis voorkomen? 

Zet je plant niet op de tocht, want dit is hoe wolluis op je plant terecht komt. Ook kan wolluis binnenkomen via kleding en/of huisdieren. Zorg dan ook dat je de plant met regelmaat controleert op beestjes, zodat je er zo snel mogelijk bij bent en de plaag relatief eenvoudig kunt bestrijden. Graag leer ik je zoveel mogelijk over het gezond houden van je kamerplanten door verschillende tips te delen over de verzorging van jouw groene vrienden. Kun jij wel wat hulp gebruiken, neem dan gerust contact op.