Monstera ‘Deliciosa’ verzorgingtips

The Green Submarine_Het verzorgen van een Monstera Deliciosa 'Gatenplant'

De Monstera, een welbekende plant die je bijna in ieder interieur terug kunt vinden. Een grote, groene kamerplant met gaten in het blad die als echte eyecatcher kan worden neergezet en waar je maar weinig naar om hoeft te kijken. Het is een plant die in de jaren ‘70 ontzettend populair was, daarna in populariteit terug liep en nu weer helemaal zijn comeback heeft gemaakt. Graag vertel ik je hoe je deze plant het beste tevreden houdt. 

Hoeveel licht heeft een Monstera nodig? 

Het is een sterke plant met mooie, bijzondere bladeren die snel groeien als je hem op de juiste manier verzorgd. Kies voor een plek waar de plant veel daglicht krijgt, maar de bladeren geen direct zonlicht ontvangen. Heb jij een raam op het Noorden of Oosten, waar niet tot nauwelijks direct zonlicht binnenkomt? Dan kun je de plant vlak bij het raam zetten. Bij de andere ramen is het raadzaam om de plant op enkele meters van het raam af te plaatsen. 

Hoeveel water heeft ‘een gatenplant’ nodig? 

Deze plant houdt van licht vochtige aarde. Geef hem pas weer water als de grond enigszins droog is om natte voeten te voorkomen. Eén keer per week de aarde controleren is voldoende, Houd er rekening mee dat het waterverbruik in de winterperiode een stuk lager ligt dan in de zomerperiode. 

Wat zijn die bruine stengels aan mijn plant?

Een Monstera is een klimplant die zich in de natuur graag vastgrijpt aan rotsen en bomen met zijn wortels. Dit is de reden dat grotere Monstera’s dan ook altijd aan een mosstok bevestigd zijn, omdat de wortels zich daarmee kunnen verstrengelen. Als je een kleinere plant hebt aangeschaft dan is het raadzaam om er rekening mee te houden dat jouw plant ter zijner tijd ook een mosstok nodig gaat hebben. Jouw Monstera gaat namelijk op een gegeven moment steeds langere, bruine ‘slierten’ ontwikkelen. Dit zijn luchtwortels. Met deze luchtwortels halen de planten van nature voedingsstoffen uit de lucht. Deze wortels kun je terug de aarde in steken of begeleiden richting een mosstok. Afknippen kan ook, maar is niet perse aan te raden. 

Hoe houd ik de bladeren zo mooi? 

Deze familiesoort houdt van een hoge luchtvochtigheid. Het is dan ook raadzaam om de plant regelmatig te besproeien met (regen)water. Dit werkt niet alleen om tijdelijk de luchtvochtigheid te verhogen, maar haalt ook eventueel stof van het blad en werkt preventief tegen beestjes. Worden de bladeren om onverklaarbare reden dof en gelig? Dan kan het zijn dat jouw plant beestjes heeft. Zeker trips zijn gek op Monstera’s. Controleer dan ook met regelmaat de bladeren zodat je er in het ergste geval in ieder geval op tijd bij bent.

Ben jij op zoek naar een mooie Monstera van flink formaat of heb je vragen over de verzorging? Kom dan vooral langs in de winkel waar ik je van passend advies kan voorzien.