Op vakantie; hoe overleven de planten mijn afwezigheid

The Green Submarine_Op vakantie; hoe overleven de planten mijn afwezigheid

De vakantieperiode komt er weer aan. Heerlijk om er even tussenuit te gaan, maar hoe zorg je ervoor dat jouw kamerplanten blijven floreren tijdens jouw afwezigheid? Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en iets voor moet bedenken als je wilt dat jouw kamerplanten er bij terugkomst nog net zo gezond uitzien. Ik help je hier graag bij.

Water geven tijdens de vakantie

Het eerste waar je waarschijnlijk tegenaan loopt is; hoe geef ik mijn planten water als ik er zelf niet ben? Daar zijn verschillende systemen voor te bedenken. In de winkel vind je de irrigatiekegels van Blumat en de irrigatiebogen van Plantstraw. Beide functioneel maar beide met een andere techniek. Nu zal ik je niet vermoeien met hoe de techniek precies werkt, het belangrijkste is; ze doen wat ze moeten doen! Beide producten helpen met het vervoeren van water uit een naastgelegen reservoir (glazen fles of kom) naar de wortels van jouw plant. Als je gebruik wilt maken van een van deze twee producten, zorg dan dat je ze tijdig installeert in je planten zodat je tijdens jouw aanwezigheid alvast kunt testen hoeveel water je plant verbruikt. Zo weet je hoeveel water je klaar moet zetten en ook of je de producten op de juiste manier hebt geïnstalleerd.

Omgevingsfactoren

Licht

Naast dat het geven van water belangrijk is, is het erg belangrijk dat de lichtintensiteit aansluit op de wensen van de plant. Ga je op vakantie? Sluit je gordijnen dan niet helemaal, want jouw planten hebben een bepaalde hoeveelheid daglicht nodig. Wil je jouw planten verplaatsen naar een andere ruimte waar ze dezelfde hoeveelheid licht krijgen als op hun huidige plek? Zorg dan dat je dit al een paar weken voor vertrek doet. Zo kunnen je planten daar alvast aan wennen en kun je zelf controleren of ze het daar naar hun zin hebben.

Luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid is belangrijk om jouw planten gelukkig te houden. Als je langer van huis bent, kun je overwegen om een luchtbevochtiger aan te schaffen. De groepering van meerdere kamerplanten werkt in een kleine ruimte goed voor het verhogen van de luchtvochtigheid op een meer natuurlijke manier. Niet iedere ruimte is daarvoor geschikt qua licht en planten zijn ook niet erg dol op verplaatsing, dus lees je eerst in voor je hieraan begint. Lees hier meer tips over het verhogen van de luchtvochtigheid in huis.

Temperatuur en tocht

Ga jij op vakantie, dan bestaat de kans dat je de verwarming uitzet (als je hem in deze periode überhaupt al aan hebt staan, hopelijk niet). Houd er rekening mee dat kamerplanten ‘kamertemperaturen’ gewend zijn en een wisseling van temperatuur niet waarderen. Iedere plant heeft zijn eigen wens qua temperatuur, dus houd er rekening mee dat tijdens jouw afwezigheid dit niet te veel afwijkt van de temperaturen waar ze aan gewend zijn. En pas op met tocht; dat is een crime voor je kamerplanten en is een ‘open invite’ voor beestjes om zich te installeren op het blad van kamerplanten.

Weer terug van weggeweest?

Eenmaal thuisgekomen is het goed om je planten een grondige inspectiebeurt te geven. Hoe ziet de plant eruit, hoe ogen de bladeren, hoe voelt de potgrond en hoe hebben de groeipunten die je zag bij vertrek zich ontwikkeld? Geef je planten weer wat extra aandacht nu je thuis bent en je leert ook direct wat je bij de volgende vakantie (nog) beter kunt doen om ze gelukkig te houden.

Wil jij meer weten over het verzorgen van kamerplanten of ben je benieuwd naar de voordelen van kamerplanten in huis? Je vindt hier alle informatie om jouw groene vrienden zo gelukkig mogelijk te houden.