Planten preventief behandelen tegen insecten en beestjes

Er is niets zo vervelend als beestjes in je planten. Je komt er namelijk niet zomaar vanaf en de kans is groot dat andere planten ook worden aangetast. Los van dat het jou veel werk kost, kost het de plant veel energie om zich staande te houden wat de groei en zijn gezondheid niet ten goede komt.
The Green Submarine_Wat te doen bij beestjes op mijn kamerplant

Is er een manier om mijn planten preventief te behandelen?

Wanneer je je planten zo nu en dan met water vernevelt, verwijder je niet alleen het stof maar spoel je ook eventuele beestjes/eitjes weg. Kies ervoor om een theelepel neemolie te verdunnen met lauwwarm water (en een paar druppels groene zeep of dreft). Nadat je dit mengsel goed hebt geschud, kun je het op de bladeren sprayen. Deze olie heeft twee functies. Zo heeft de olie een verstikkend effect op insecten, zeker wanneer ze klein zijn. Daarnaast zitten er natuurlijke chemicaliën in de olie die insecten doden. Door dit preventief te gebruiken voorkom je dus dan insecten zich gaan nestelen of eitjes leggen in de plant. Houd er rekening mee dat deze behandeling niet in een keer werkt, maar dat je dit regelmatig uit zult moeten voeren en dat de behandeling pas na 3 à 4 dagen effectief is (en dus zijn werk gaat doen). 

 

Waar moet ik op letten? 

Geadviseerd wordt dan ook om bij iedere waterbeurt enkele bladeren van je plant te inspecteren, als een soort van steekproef. Controleer de bovenkant, de onderkant en de ‘aanhechting’ met de stam. In de meeste gevallen herken je beestjes op je plant omdat de plant er ineens slecht uit gaat zien, zonder dat er iets is veranderd in de wijze van verzorging. Denk aan gekleurde vlekken op het blad, misvormde nieuwe bladeren of gele/slappe bladeren. 

 

Wat moet ik doen als ik beestjes heb?

Isoleer de plant direct en ga na wat voor beestjes het zijn. Ieder soort vraagt namelijk om een andere behandeling. Wacht niet te lang en ga direct aan de slag. Hoe langer je wacht hoe meer schade de beestjes aan kunnen richten en hoe zwaarder de plant het krijgt.

Maak een foto van de plant, de ‘slechte’ bladeren en van de beestjes die je ziet. Met deze foto’s kun je langskomen in de winkel zodat we samen op zoek kunnen gaan naar een passende oplossing.