Schimmel op de potgrond van mijn kamerplant

The Green Submarine_Help er zit schimmel op de potgrond van mijn kamerplant

Help, ik zie schimmel op de potgrond van mijn kamerplant! Kan dat kwaad? In veel gevallen verschijnt schimmel op potgrond die (te) vochtig is. Wanneer de plant in een pot staat zonder drainage gat en je hem (te) vaak water geeft, dan kan het zijn dat het water niet opgenomen wordt. Dit heeft als gevolg dat de potgrond nat blijft. Als daarnaast de luchtvochtigheid in huis ook nog eens hoog is en je weinig luchtcirculatie hebt, dan creëer je de ideale omstandigheden voor schimmels om te groeien. Kan dit kwaad? 

Schimmel bij mijn kamerplant, kan dat kwaad?

Schimmel op de potgrond of in de potgrond van je kamerplant kan in principe geen kwaad, als het niet te veel is. Neemt de schimmel de potgrond over, dan kan hij wel degelijk de plant aantasten. Schimmel kan namelijk de goede eigenschappen van planten aanpassen, zoals het verminderen van de luchtzuiverende werking. Daarnaast heeft het invloed op de luchtkwaliteit in huis. Zie je dus schimmel op je potgrond, onderneem dan op tijd actie. Het is niet alleen noodzakelijk, het ziet er ook een stuk frisser uit! 

Wat moet ik doen als er schimmel bij mijn kamerplant zit? 

Als je schimmel ziet op de potgrond, schep dan het gedeelte weg met een lepel en gooi het weg. Je kunt de bovenste laag aanvullen met verse potgrond en hou de potgrond goed in de gaten of de schimmel ook daadwerkelijk wegblijft. Komt de schimmel snel terug? Dan is het raadzaam om de potgrond te vervangen. Verwijder alle aarde en maak de wortels goed schoon. Vervang vervolgens de potgrond met verse grond en wees spaarzaam met water geven, om schimmelvorming in het vervolg te voorkomen. 

Heb jij meer vragen over hoe je jouw planten het beste kunt verzorgen? Ik help je graag. Je vindt veel informatie op deze website en als je er echt niet uitkomt of het antwoord dat je zoekt, staat er niet tussen? Stuur dan gerust een berichtje of kom langs in de winkel.