Je eigen Stephania ‘Erecta’ kweken uit een knol

Je eigen Stephania ‘Erecta’ opkweken vanuit een knol

Heb jij groene vingers en ben je toe aan een nieuw project? Dan weet ik wat leuks voor je. Mogelijk ken je de Stephania ‘Erecta’ al. Een bijzondere knol plant met prachtige bladeren die je zelf kunt kweken. Deze plant groeit in de lente en in de zomer en zal in de donkere maanden een winterslaap houden. Graag leg ik je uit hoe je een unieke plant kunt laten groeien uit deze aardappelachtige knol. 

Over de Stephania ‘Erecta’

De Stephania ‘Erecta’ is een tropische plant en vindt haar oorsprong in de regenwouden van Azië en Australië. De plant houdt dan ook van een hoge luchtvochtigheid en warmte, maar is geen fan van direct zonlicht. Het is een klimplant, dus houdt er rekening mee dat je de plant – als deze begint te groeien – ondersteunt of begeleidt. 

Aan de slag

Heb je een mooie knol gevonden? Bereid dan een schaal met warm water voor, waar je de knol 24 uur in laat weken. Terwijl de knol lekker in bad ligt, kun jij aan de slag gaan met het voorbereiden van de pot waar je de knol in gaat plaatsen. Belangrijk is dat de pot en het grondmengsel dat je gebruikt water doorlaten. Kies bijvoorbeeld voor een terracotta pot en cactusaarde of kies voor een mix van zand met potgrond; je wilt niet dat de knol gaat rotten doordat de aarde te nat blijft. 

Daar gaan we…

Bepaal eerst wat de onderkant en wat de bovenkant van de knol is. De bovenzijde kun je herkennen aan een houtachtige knop of aan een klein cirkeltje dat op de knol zichtbaar is. Plaats de de knol voor ongeveer ⅕ deel in de potgrond, waarbij de bovenzijde als vanzelfsprekend naar boven wijst, en zorg dat de rest van de knol boven de aarde uitkomt. 

Verzorgingstips

Zoals al eerder gemeld, houdt deze plant van een hoge luchtvochtigheid. Je kunt ervoor kiezen om de knol in een plantenkas te plaatsen. Een gesloten omgeving zorgt er namelijk voor dat de ruimte vochtiger blijft. Let wel op; de Stephania zelf (zowel de plant als de knol) houden absoluut niet van water. Zorg dat de knol nooit nat wordt, maar geef water door de potgrond (licht)vochtig te maken. Geef maar weinig water tot de plant begint te groeien, dan zal de vraag naar water toenemen. Zorg dat de grond nooit volledig uitdroogt. 

Heb geduld!

Dit project is voor plantenliefhebbers met een lange adem. Het is namelijk niet alleen zo dat de plant niet het hele jaar door groeit, maar het kan ook lang duren voor de plant enig teken van leven laat zien. Heb geduld en geef haar de tijd. Het kan weken tot soms enkele maanden duren, maar ik beloof je dat het het wachten waard is.

Hoe herken je dat de plant in winterslaap gaat? 

Zodra de dagen korter worden en het najaar aanbreekt, zal de plant haar bladeren langzaamaan verliezen. Door het blad los te laten, spaart de plant haar energie zodat deze het volgende seizoen alle energie kan steken in nieuwe groei. Let op; hoe minder blad de plant heeft, hoe minder water ze nodig heeft. Is de plant ‘uitgebloeid’? Dan heeft de knol geen water meer nodig. Laat de knol in de aarde, maar stop met water geven en wacht geduldig tot het volgende seizoen aanbreekt. Als de plant in het voorjaar weer tot leven komt, zal ze je verrassen met grotere bladeren dan het jaar ervoor. 

Beginnen jouw handen te jeuken en lijkt het je leuk om zelf aan de slag te gaan? Periodiek vind je in de winkel deze knollen van de Stephania ‘Erecta’.

Neem gerust contact op om te controleren of de knol momenteel op voorraad is.