Tips voor het verzorgen van kamerplanten in de zomerperiode

The Green Submarine_Tips om jouw kamerplanten te verzorgen in de zomerperiode

De temperatuur schiet omhoog, eindelijk! Nu de zon meer haar gezicht laat zien, is het belangrijk dat je jouw kamerplanten ook wat extra aandacht gaat geven. Meer zon en hoge temperaturen hebben namelijk ook een uitwerking op jouw planten. Ik deel graag enkele tips om jouw planten de zomer door te helpen. 

1. Zomerse temperaturen betekent meer water geven

Hoe hoger de temperatuur, hoe meer water jouw plant verbruikt. Een gebruikelijke regel is dat planten in de zomer twee keer zoveel water nodig hebben dan in de winterperiode. Mijn advies is om de aarde van jouw planten in de zomerperiode (minimaal) 2x per week te controleren. Merk je dat bij het controleren de aarde nog nat aanvoelt, dan kun je gerust wat minder water geven. Is de grond droog, dan weet je dat de plant wat meer water mag krijgen. Je kunt de aarde het beste controleren door je vinger diep in de aarde te steken en te voelen hoe de aarde daar voelt. Mocht je het fijn vinden, kun je ook een watermeter aanschaffen. In de winkel kun je de SUSTEE watermeter vinden voor kleine tot middelgrote kamerplanten.

2. Volle zon wordt niet gewaardeerd door de meeste kamerplanten 

Nu de dagen langer zijn, is de zon feller en langer aanwezig. Belangrijk om te weten is dat de meeste kamerplanten geen volle zon waarderen. Dat betekent dat de bladeren geen direct zonlicht willen vangen. Sommige kamerplanten vinden direct zonlicht vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag, als de zon wat minder fel is, niet erg. Laat je hierover goed informeren. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het controleren? Je leest hier meer over de SOS-plantcare service waarmee ik graag help om jouw planten het beste plekje in huis te geven. 

3. Een extra sproeibeurt als de ramen vaak open staan

Als het warmer wordt, zet je vaker de ramen en deuren open. Planten houden niet van tocht. Niet alleen vanwege het temperatuurverschil dat tocht met zich mee kan brengen, maar ook omdat dit een van de meest voorkomende manieren is waardoor beestjes op de plant terecht kunnen komen. Het is dan ook raadzaam om in de zomer vaker met de plantenspuit in de weer te gaan. Niet alleen verwijder je zo eventuele beestjes, maar verwijder je ook stof van het blad en verhoog je (tijdelijk) de luchtvochtigheid; allemaal voordelig voor de gezondheid van de plant. Let er wel op dat je de planten vroeg in de ochtend of laat op de dag sproeit (als er zon op de druppels komt, kan het blad verbranden). 

Wil je meer weten over plantverzorging of wil jij graag mijn hulp inschakelen? Neem dan gerust contact op bij vragen.