Hoe moet ik een Caladium verzorgen?

The Green Submarine_Verzorgingtips caladium knolplant

Caladiums; ze zijn prachtig, maar hoe zorg je dat ze ook mooi blijven? Deze prachtige planten staan bekend om hun kleurrijke bladeren. Of je nu een beginnende plantenliefhebber bent of al ervaring hebt, deze handige tips helpen je om je Caladiums gezond en gelukkig te houden.

Licht en standplaats

Plaats je Caladium op een plek met helder, indirect licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden, dus kies een plek met voldoende indirect licht, zoals op de vensterbank voor een raam op het noorden. In de woonkamer heeft een Caladium het al snel naar zijn zin, let er op dat de temperatuur niet onder de 15°C zakt.

Water geven

Caladiums houden van vochtige grond, maar vermijd overbewatering om wortelrot te voorkomen. Geef je plant regelmatig water, maar laat de grond tussen de gietbeurten in licht opdrogen. Een goede vuistregel is om te controleren of de bovenste centimeters van de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

Luchtvochtigheid

Caladiums gedijen in een vochtige omgeving, dus verhoog de luchtvochtigheid rondom je plant door regelmatig te sproeien met water. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt of groepeer je Caladium met andere planten om een optimale omgeving te creëren.

Ziektes en plagen

Controleer je Caladium regelmatig op tekenen van ziekten of plagen, zoals spintmijten of bladluizen. Als je problemen opmerkt, behandel de plant dan met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel (zoals de bestrijdingsmiddelen van EcoStyle) volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Winterslaap

Goed om te weten is dat de Caladium een knolplant is. Dit houdt in dat deze plant een winterslaap houdt. Dat betekent dat in het najaar de plant haar blad zal verliezen en de knol in ruststand gaat om in het voorjaar weer volop te bloeien. Beginnen in het najaar de bladeren te hangen? Met deze tips kun je jouw Caladium op een gezonde manier laten overwinteren. 

Deze plant is mooi, maar heeft dus wel wat extra aandacht nodig tussen de seizoenen door. Met deze eenvoudige tips kun je jouw Caladiums gezond en stralend houden. Meer over het verzorgen van kamerplanten lees je hier, waar je verschillende tips en tricks kunt vinden om groene(re) vingers te kweken!