Waarom zijn sommige kamerplanten zo duur? 

The Green Submarine_Waarom zijn sommige kamerplanten zo duur?

Je ziet via allerlei kanalen de mooiste kamerplanten voorbij komen. De een is een stuk duurder dan de ander, maar hoe komt dat toch? Er zijn verschillende redenen waarom je voor sommige planten een hogere prijs betaalt. Graag deel ik enkele mogelijke redenen:

Zeldzaamheid

Als een plant zeldzaam is en niet veel voorkomt, kan dit de prijs ervan verhogen. Dit kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals de beperkte beschikbaarheid van het zaad of de moeilijkheid om de plant te kweken. Hoe zeldzamer de plant, hoe hoger de prijs vaak is die je voor de plant betaalt. 

Oorsprong

Als een plant afkomstig is uit een ander land of continent, kan het transport en de importkosten de prijs verhogen. Dit heeft natuurlijk direct effect op de verkoopprijs van de betreffende plant. 

Kweek- en verzorgingskosten

Sommige planten hebben speciale omstandigheden nodig om te groeien en te bloeien, zoals de juiste hoeveelheid licht, water en voedingsstoffen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen voor de kweker, waardoor de prijs van de plant hoger wordt. 

Zeldzame kenmerken

Sommige planten hebben unieke kenmerken die ze bijzonder maken, zoals een zeldzame bloemkleur of -vorm. Dit kan de prijs verhogen, omdat deze planten gewild zijn bij verzamelaars en liefhebbers.

Populariteit

Sommige planten zijn erg populair en gewild, wat de prijs kan verhogen. Dit kan het gevolg zijn van trends in de tuin- en landschapsarchitectuur, of vanwege de populariteit op sociale media. Denk bijvoorbeeld aan de de Monstera Variagata; de Monstera met witte vlekken op het blad. 

Het is belangrijk om op te merken dat de prijs van een plant niet altijd een indicatie is van de kwaliteit of de waarde ervan. Sommige planten kunnen prijziger zijn door bovenstaande redenen of dus simpelweg omdat ze op dat moment populair zijn, terwijl andere planten van hoge kwaliteit en waarde kunnen zijn zonder een hoog prijskaartje. Uiteindelijk bepaal jij wat jij de plant waard vindt en of je de prijs van een plant acceptabel vindt om hem aan te schaffen. In de winkel vind je een breed aanbod kamerplanten in allerlei prijsklassen, zo staat er altijd iets wat bij jou budget past. 

Lees hier meer tips over kamerplanten en verzorgingtips.