Wat te doen bij rouwvliegjes in mijn planten?

Ontzettend vervelend zijn ze, die kleine zwarte vliegjes die rond je planten vliegen. Er zijn verschillende manieren om deze beestjes te weren en deze ‘plaag’ tegen te gaan. Ze planten zich namelijk razendsnel voort, waardoor je al snel van een paar vliegjes naar een volledige plaag gaat. Deze rouwvliegjes zijn eigen muggen en worden daarom ook vaak varenrouwmug genoemd.
The Green Submarine_Kamerplanten en meer

Aaltjes inzetten gecombineerd met vangplaten

De rouwvarenmug legt eitjes op de potgrond en aan te raden is dan ook om de plant direct te voorzien van nieuwe en verse potgrond of de huidige potgrond te behandelen met aaltjes. Aaltjes zijn eenvoudig online te bestellen, waarna je ze kunt toevoegen aan het water dat je de plant geeft. Dit is een milieuvriendelijke manier om de plaag tegen te gaan. Wanneer de plaag hardnekkig is, wordt aangeraden om naast de aaltjes ook nog plakstrips in de potgrond te steken zodat je niet alleen de eitjes maar ook de vliegjes zelf te pakken krijgt.

Aaltjes zijn in de winkel te bestellen en worden vervolgens met de post bij jou thuis bezorgd.

 

Een iets minder rigoureuze aanpak is de inzet van kaneel

Een huis-tuin-en-keukenmiddel tegen de rouwvarenmug is het gebruiken van kaneel. Iets wat bijna iedereen wel in huis heeft. Kook water en laat dit een half uur afkoelen. Schep 2 lepels kaneel in een schaal en voeg daar het water aan toe. Roer dit mengsel goed door en laat het vervolgens met rust tot er een laagje onderin verschijnt. Het water schenk je vervolgens in de gieter, zonder dat je dit laagje mee schenkt. Dit ga je namelijk niet gebruiken. Het water dat je nu in je gieter hebt zitten kun je gebruiken om je planten water te geven wanneer ze weer water nodig hebben. Kind kan de was doen!