Water geven aan mijn kamerplant, hoe vaak moet dat?

The Green Submarine_Hoe vaak geeft ik mijn kamerplanten water?

De meest gestelde vraag is; hoe vaak moet ik mijn plant water geven? Nu is een heel flauw antwoord dat dit afhangt van de plant en de plek waar je de plant neerzet. Je kunt het beste één keer per week aanhouden, zodat je er altijd op tijd bij bent. Controleer één keer per week de aarde van de plant om na te gaan of deze alweer water nodig heeft. 

Hoe weet ik of mijn plant weer water nodig heeft? 

Je kunt op verschillende manieren achterhalen of jouw plant weer water nodig heeft. Je kunt een planten app installeren, een watermeter gebruiken, een hygrometer bij de plant steken of je kunt ook gewoon je vinger diep in de potgrond steken. Voel je dat de aarde nog nat is, dan heeft de plant voorlopig nog geen water nodig. Is de aarde lichtvochtig dan kun je beter nog heel even wachten en als de aarde droger voelt dan kun je de plant weer een flinke slok geven. 

Verschillende factoren

De hoeveelheid water die een plant nodig heeft hangt af van verschillende factoren; de temperatuur, de plek, de luchtvochtigheid, de grootte van je plant en of de plant gezond is. Het seizoen heeft hier veel invloed op. Zo is er in de winter veel minder licht en staan de planten in ‘ruststand’. Ze verbruiken dan dus ook minder water. In het voorjaar en de zomer gaat alles weer groeien en hebben de planten juist meer water nodig. 

Kamerplanten van onderaf water geven 

Je kunt er ook voor kiezen om jouw planten van onderaf water te geven. Dit heeft als voordeel dat de wortels moeten werken voor de wateropname. Als je hiervoor kiest is het belangrijk dat je de plant in een pot heb staan met een gat onderin. Je zet de plant met de onderkant van de pot in een laag (lauwwarm) water en laat de plant het water zelf opzuigen. Let op: de aarde neemt het vocht op en geeft dit vervolgens af aan de wortels. Hierbij is het belangrijk om in de gaten te houden dat de grond niet te nat wordt. Laat de plant maximaal 30 minuten in een laagje water staan en controleer tussentijds of de plant al voldoende vocht heeft opgenomen. 

Kamerplanten dompelen 

Sommige mensen vinden het fijn om de plant te ‘dompelen’. Dat betekent dat je de plant onder water dompelt zodat de plant schoon wordt en de aarde water op kan nemen. Als je dit wilt doen, zorg dan dat je dit niet elke week doet en dat de aarde echt bijna droog is voor je de plant opnieuw dompelt. Zo voorkom je wortelrot. Als je dompelt, laat de plant dan ook niet langer dan 15 minuten in het water liggen.  

Let op: bovenstaand geldt niet voor alle planten, maar voornamelijk voor planten met groot, frisgroen blad. Het water geven van cactussen, vetplanten, sansevieria’s of planten met een knol of dikke stam hebben andere wensen. Deze soorten hebben namelijk veel minder water nodig. 

Wil je meer weten over hoe jouw planten het beste kunt verzorgen? Neem gerust contact op of kom langs in de winkel.