Welk type plantenliefhebber ben jij?

The Green Submarine_Welk type plantenliefhebber ben jij?

Welk type plantenliefhebber ben jij en welke kamerplant past bij jou? Met deze omschrijvingen kun jij je als plantenliefhebber herkennen en beter begrijpen welke planten het beste bij jouw wensen en ervaringsniveau passen. Per type liefhebber breng ik graag mijn advies uit om zo de beste keuze voor jou te maken als jij op zoek bent naar een nieuwe kamerplant.

 

1. De minimalistische verzorger

Jij bent een plantenliefhebber die de voorkeur geeft aan kamerplanten die weinig water nodig hebben en minimaal onderhoud eisen. Je wilt je planten met zo min mogelijk moeite kunnen verzorgen en bent op zoek naar planten die het goed naar hun zin hebben in drogere omstandigheden. 

Advies: kies voor sterke planten zoals Sansevieria’s, (blad)cactussen, vetplanten, een Zamioculcas of probeer planten met een dikkere stam in huis te halen. Het is belangrijk dat deze planten het niet heel erg vinden om zo nu en dan wat langer geen water te krijgen. Voor deze planten geldt ook dat ze het liefst op een vaste plek in huis staan. Top dus als je niet heel veel tijd hebt of als je weet dat je de verzorging nog weleens vergeet.

2. De experimentele beginner

Je hebt nog niet heel veel ervaring, maar je bent gek op planten en houdt van experimenteren met verschillende soorten en verzorgingstechnieken. Hoewel je enthousiast ben om de wondere wereld van kamerplanten te ontdekken, kun je her en der nog wel wat begeleiding gebruiken om je groene vingers verder te ontwikkelen. 

Advies: kies voor planten die tegen een stootje kunnen, maar wel de nodige verzorging nodig hebben. Zo kun je denken aan Aglaonema’s, de Homalomena, maar ook de Epipremnum. Dit zijn veelal planten die van een wat donkerdere plek in huis houden. Als er wat meer indirect licht is, kun je kiezen voor bijvoorbeeld een Clusia.

3. De ervaren plantenverzamelaar

Als liefhebber van kamerplanten heb jij al een aanzienlijke collectie planten bij elkaar verzameld en durf je kamerplanten die als ‘moeilijk te verzorgen’ worden gezien in huis te halen. Je hebt ervaring met verschillende soorten planten, verschillende verzorgingstechnieken en bent altijd op zoek naar interessante toevoegingen aan je collectie. Jij draait je hand niet om voor een uitdaging.

Advies: Er zijn verschillende soorten die je iets minder vaak voorbij ziet komen zoals de Anthurium en de Hoya die beide prachtige bloemen kunnen geven. Er zijn ook palmen in allerlei soorten en maten. Een toffe palm die je niet zo vaak ziet is bijvoorbeeld de Licuala (waaierpalm). Wil jij net wat meer uitdaging aangaan, kies dan voor een Erwtenplantje of een Chinees Lantaarnplantje, om je vaardigheden op het gebied van plantverzorging op de proef te stellen.

4. De urban jungle expert

Jij hebt je huis omgetoverd tot een ware urban jungle en hebt de meeste planten al in huis staan. Als expert ben jij bekend met de verschillende kamerplanten die er zijn en je houdt ervan om bijzondere exemplaren toe te voegen aan jouw collectie en bent ook bereid om net even dat beetje extra neer te leggen om een zeldzame of exotische kamerplant aan te schaffen.

Advies: Verdiep je eens in de verschillende soorten Philodendrons die er zijn. Het zijn relatief makkelijke kamerplanten, maar er zijn zoveel bijzondere soorten te vinden dat er vast wel eentje tussen zit die je nog niet eerder hebt gezien. Een andere uitdaging is de Alocasia die wekelijks de nodige aandacht wenst of lees je verder in, in het mutatieproces dat ‘variegata’ heet bij planten. Let wel op: je raakt op slag verliefd als je deze bijzondere pareltjes ziet met hun mooie blad, maar daar zul je wel je portemonnee voor moeten trekken…

5. De dier- en plantenliefhebber

Je bent zowel een liefhebber van dieren als van kamerplanten en je wilt alleen niet-giftige planten in huis halen. Je bent je erg bewust van de eventuele risico’s als je giftige planten met nieuwsgierige en speelse huisdieren combineert en wilt er koste wat het kost zeker van zijn dat de planten geen gevaar vormen voor de geliefde huisdieren. 

Advies: Wil jij jouw collectie uitbreiden met kleurrijke planten, dan zijn Calathea’s een goede optie. Deze komen in allerlei maten met verschillende kleuren en bladprints voor. Calathea’s zijn niet de makkelijkste planten, dus wil jij een plant die wat sterker is en die minder water nodig heeft, kies dan voor een Polyscias. Andere opties zijn varens, de vissenstaartpalm of kies voor de bananenplant die als echte eyecatcher in huis kan worden ingezet.

 


Wil jij persoonlijk advies? Kom dan vooral eens langs in de winkel zodat we samen na kunnen gaan welke plant goed bij jou zou passen. Ben jij er na het lezen van deze adviezen al uit welke plant je wilt en wil je deze het liefst direct bestellen? Plaats dan een inkoopverzoek en ik ga de volgende inkoopronde persoonlijk voor jou op zoek.


Meer informatie over het verzorgen en onderhouden van jouw kamerplanten lees je hier