Welke grote kamerplanten kunnen in de volle zon staan? 

The Green Submarine_Welke grote kamerplanten kunnen in de volle zon staan?

Ben jij op zoek naar een grote kamerplant die op een zonnige plek in huis komt te staan? Dan is het belangrijk dat je de juiste plant selecteert. Veel planten kunnen direct zonlicht niet waarderen, omdat de felle zon zorgt voor verbranding van het blad. Speciaal voor jou heb ik de planten waar je uit kunt kiezen op een rij gezet, met daarbij informatie over de verzorging. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken en de meest passende plant kiezen. 

Strelitzia 

De Strelitzia is een kamerplant die je in menig interieur ziet staan. Een slanke plant met grote bladeren die wijd uitlopen. Het is een prachtige plant met frisgroene bladeren die redelijk snel groeit. Belangrijk om rekening mee te houden is dat de plant makkelijk te verzorgen is, maar dat deze gevoelig is voor wolluis. Een goede tip is dan ook om de bladeren met regelmaat te vernevelen en (preventief) te controleren op deze pluizige beestjes. Qua standplaats zal de plant steeds meer ruimte in omvang nodig hebben naarmate deze groeit. Nieuw blad zal steeds iets groter en dus hoger worden, en met deze groei zal de plant steeds wat breder worden. 

Bananenplant

De Musa, beter bekend als de bananenplant, is een tropische plant en kan goed tegen volle zon. Deze plant heeft veel water nodig en een hoge luchtvochtigheid. Bij een te lage luchtvochtigheid zullen de bladranden bruin worden. Veel mensen denken dat het een makkelijke plant is, maar om de plant mooi groen te houden, heb je wel enige ervaring nodig. De plant groeit de hoogte in.e onderste bladeren af zullen sterven. De nieuwe bladeren groeien uit de steeds hoger groeiende stam. De plant is gevoelig voor aanrakingen, dus geef hem de ruimte.

Ficus ‘Lyrata’ 

De Ficus, en dan gaat het om de Ficus ‘Lyrata’, is een plant die volle zon kan hebben. De sterke bladeren zijn bijna donkergroen, wat de plant een bijzonder uiterlijk geeft. Het is een plant die op een stam groeit die wat weg heeft van hout en hij groeit naar het licht toe. De Ficus ‘Lyrata’ is een echte eyecatcher en kun je in groter formaat dus ook op een hele mooie stam aanschaffen. Let er wel op dat de plant in verzorging redelijk eenvoudig is, maar dat hij erg gevoelig is voor verplaatsing en tocht. De plant wenst een redelijk constante temperatuur, een vaste plek qua lichtintensiteit en houdt niet van veranderingen. Bij veranderingen krijgt hij ‘stress’ met bladverlies als gevolg. 

Alocasia ‘Olifantsoor’ 

De Alocasia is een plant voor de gevorderde plantenliefhebber of voor iemand die wel een uitdaging aan durft te gaan. De ‘olifantsoor’ is een plant die veel licht kan waarderen en zelfs direct zonlicht aan kan als je hem daar rustig aan laat wennen. Het is een plant die van veel water houdt, het liefst kleine beetjes per keer. Naast water houdt de plant ook van een relatief hoge luchtvochtigheid en is het vernevelen van de bladeren geen overbodige luxe. Deze plantensoort staat bekend als dramaqueen en is niet het makkelijkste in onderhoud. Daarnaast is deze plant gevoelig voor trips, dus controleer de bladeren regelmatig op kleine gelige of zwarte beestjes. Een echte eyecatcher, maar dus wel een plant met een gebruiksaanwijzing. 

Cactus, vetplant of Sansevieria

Vind jij bovenstaande opties te uitdagend of komt de plant op een warme en zonnige plek te staan en wens je weinig te hoeven doen qua verzorging? Dan kan een cactus, vetplant of Sansevieria nog wel eens de uitkomst zijn. Deze planten vragen weinig qua verzorging; zo hebben deze planten langere tijd geen water nodig. Zo nu en dan is een flinke scheut voldoende. Ze zijn daarnaast niet gevoelig voor temperatuurswisselingen en/of luchtvochtigheid. Wel is het goed om ook deze planten, vooral vetplanten en sommige cactussoorten, goed in de gaten te houden op eventuele beestjes. Cactussen, vetplanten en Sansevieria’s zijn er in allerlei vormen, maten en met verschillende kleuren, dus de keuze is reuze.

Tips over watergift, vernevelen en behandeling tegen beestjes heb ik voor je op een rij gezet en ook voor overige vragen kun je terecht op de pagina ‘plantverzorging’ of je kunt direct contact opnemen. Ik help je graag!